Rechtbank Zutphen 26 juli 2011 (valse aangifte), LJN BR3110 (ECLI:NL:RBZUT:2011:BR3110)Rechtbank Zutphen 26 juli 2011 (valse aangifte), ECLI:NL:RBZUT:2011:BR3110, LJN BR3110


Valse aangiften van verkrachtingen, en smaad door foto’s van anderen op sekssites te zetten. De rechtbank overweegt in dit verband dat de tekst van deze advertenties niet in verband kan worden gebracht met aangevers nu de naam van slachtoffer A in het geheel niet wordt genoemd. Zonder het noemen van de naam van slachtoffer A kan niet worden volgehouden dat slachtoffer B herkenbaar is op de afbeeldingen, nu haar hoofd niet op de foto’s zichtbaar is. Hoewel slachtoffer B voor derden uitsluitend op basis van de afgebeelde foto niet herkenbaar is, omdat haar hoofd er niet op staat, is dat anders in combinatie met het noemen van de naam van haar vriend. Door het plaatsen van advertenties op voor derden toegankelijke websites moet het kennelijke doel van die advertenties zijn geweest om daar ruchtbaarheid aan te geven.


De begeleidende tekst waarin op de sites slachtoffer A zijn vriendin aanbiedt alleen al maakt dat deze advertentie in zijn geheel beledigend en krenkend is.


Volgt veroordeling tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 120 uren werkstraf.

Categorieën: Belediging (strafrecht), Foto's, nocategory, Smaadschrift, Uitingsdelicten

Tags: , , , , , , ,