Sector kanton Rechtbank Arnhem 14 januari 2013 (Ik hou van Breda), LJN BY9264 (ECLI:NL:RBONE:2013:BY9264)Sector kanton Rechtbank Arnhem 14 januari 2013 (Ik hou van Breda), ECLI:NL:RBONE:2013:BY9264, LJN BY9264

Geschil over via een automatisch systeem (content syndication) overgenomen foto’s. Gedaagde exploiteert de website www.ihvbreda.nl, een internet portaal voor Breda en omgeving met als doel om via het internet en social media een inzage te realiseren in wat er leeft en te doen is in Breda.

Onderdeel van deze website is de sectie “Nieuws”. Hier wordt onder de subafdeling “Nieuws Stream” via een geautomatiseerd systeem een nieuwsoverzicht met hyperlinks naar nieuwspublicaties over Breda gepubliceerd met daarbij een bronvermelding. In het nieuws-overzicht wordt het kopje met de eerste twee à drie regels van het oorspronkelijke nieuwsbericht weergegeven, met indien beschikbaar een miniatuurfoto van de bij het nieuwsbericht behorende nieuwsfoto, die afkomstig zijn van verschillende externe online nieuwsbronnen zoals bijvoorbeeld www.telegraaf.nl en www.bndestem.nl. De koptekst boven de overgenomen regels van het nieuwsbericht en de bijbehorende miniatuurfoto bevatten een hyperlink naar het volledige nieuwsbericht op de bronwebsite. Door hierop te klikken wordt men doorgeleid naar de oorspronkelijke nieuwsbron met het volledige nieuwsbericht en de bijbehorende foto in het originele formaat.


Auteursrechtinbreuk of toegelaten citaat?


De overname van deze foto’s als beeldcitaten is een zodanig ondergeschikt onderdeel van de daarbij behorende tekst van het daarmee corresponderende nieuwsbericht in het nieuwsoverzicht op de website van gedaagde, dat onder die omstandigheden geen sprake is van een vorm van exploitatie van de foto’s van eiser door gedaagde.


Met betrekking tot bronvermelding: gelet op de context van een nieuwsoverzicht waarbinnen de foto’s van eiser als beeldcitaten zijn opgenomen, de geautomatiseerde wijze waarop het nieuwsoverzicht wordt gevoed, en het doel en de strekking van het nieuwsoverzicht om de lezer via de hyperlink door te sturen naar de oorspronkelijke nieuwsbron met het volledige nieuwsbericht en de bijbehorende foto, alwaar de naam van eiser als de maker van de foto zou staan vermeld, de lezer op een vrij eenvoudige en vanzelfsprekende wijze bekend zou raken met de naam van eiser als de maker van de foto; het vereiste van bronvermelding van art. 15a lid 1 sub 4 Aw.


Categorieën: Auteursrecht, Foto's, Hyperlinks, nocategory

Tags: , , , , , , , , , ,