Sector kanton Rechtbank Maastricht 10 augustus 2011 (bellen naar Zimbabwe en Somalië), LJN BR5064 (ECLI:NL:RBMAA:2011:BR5064)Sector kanton Rechtbank Maastricht 10 augustus 2011 (bellen naar Zimbabwe en Somalië), ECLI:NL:RBMAA:2011:BR5064, LJN BR5064

Overeenkomst tot bellen via internet tussen eiser Belcentrale en gedaagde. Er heeft een inbraak op de eigen server van gedaagde plaatsgevonden vanuit Roemenie, waarbij derden via haar telefoonnummer 150 keer naar Zimbabwe en Somalië hebben gebeld.


Gedaagde ontkent niet dat zij zich via de eisende partij had kunnen beveiligen tegen inbraken in de server. Het is de kantonrechter niet gebleken dat gedaagde bij de keuze om de server in eigen beheer te houden is uitgegaan van een onjuiste voorstelling van zaken c.q. niet door eiser op de risico’s hiervan is gewezen, zodat de stelling dat eiser haar zorgplicht heeft geschonden zal worden verworpen. Er is evenmin een regel die eiser verplicht de condities van andere telecombedrijven, zoals het hanteren van een bellimiet hanteren en het aankaarten van afwijkend belgedrag bij de klant -achteraf- toe te passen.


Categorieën: Computercriminaliteit, nocategory, Risicoverdeling bij technisch falen, Verbintenissenrecht, VoIP

Tags: , , , , , ,