Sector kanton rechtbank ‘s-Hertogenbosch 3 september 2009 (Johan Cruijff), LJN BJ7462. (ECLI:NL:RBSHE:2009:BJ7462)Sector kanton rechtbank ‘s-Hertogenbosch 3 september 2009 (Johan Cruijff), ECLI:NL:RBSHE:2009:BJ7462, LJN BJ7462.

Vraag of ouders van 15 jarige jongen die veroordeeld is voor auteursrechtinbreuk, aansprakelijk zijn op grond van art. 6:169 lid 2 BW.
In het onderhavige geval betreft het een jongen van 15 jaar die, samen met enkele anderen, een website over voetbal runt waarop zij berichten en wetenswaardigheden over voetbal plaatsen. Het gaat kennelijk om een handige jongen – zoals zoveel kinderen tegenwoordig zeer handig zijn in het omgaan met internet en alles wat met computers te maken heeft – die op deze wijze zijn liefhebberij mede vorm geeft. Dat is tegenwoordig iets bijzonders. Er zijn veel kinderen van (ongeveer) dezelfde leeftijd die een website hebben. Het onderwerp van de site – voetbal – is onschuldig: volstrekt normaal voor een jongen van 15 jaar.
Verder heeft de zoon verklaard dat zijn vader geen bemoeienis heeft met de website, dat hij de site runt met enkele andere jongens, die ieder als redacteur berichten op de site kunnen plaatsen, en dat de foto waar het thans over gaat niet door hem, maar door een van de andere redacteuren op de site is geplaatst. Gedaagden hebben verklaard dat zij vernomen hebben dat de foto door die redacteur was gevonden door bij Google Afbeeldingen "Cruijff" in te tikken en dat bij de gevonden foto niet was vermeld dat deze auteursrechtelijke was beschermd. Gedaagde sub 1 heeft verklaard dat zijn zoon veel meer van computers afweet dan hij en dat hij geen bemoeienis met de site had en heeft.
De conclusie is dat de ouders geen verwijt treft dat de inbreuk op het auteursrecht niet is belet. De vordering zullen daarom worden afgewezen.


Categorie├źn: Auteursrecht, Foto's, nocategory, Verantwoordelijkheid voor website

Tags: , , , ,