Voorzieningenrechter Amsterdam 16 april 2010 (Peter R. de Vries), LJN BM1465 (ECLI:NL:RBAMS:2010:BM1465)Voorzieningenrechter Amsterdam 16 april 2010 (Peter R. de Vries), ECLI:NL:RBAMS:2010:BM1465, LJN
**BM1465**

Proces verbaal van zitting. Voor internetrecht van belang: de gevorderde uitzondering op het publicatieverbod met betrekking tot de twee portretfoto’s van eiser die op de website van Peter R. de Vries te zien waren. Deze portretten zijn niet afkomstig uit de verborgen camera actie, maar zijn in een beginstadium van de contacten tussen eiser en zijn jeugdvriend door eiser aan die jeugdvriend gezonden. De portretten zijn ook te zien geweest in de eerste uitzending die in het tussenvonnis van 2 april 2010 door de voorzieningenrechter is toegestaan. Die portretten zijn nadien in andere media vrij gebruikt. Zo heeft een van de foto’s “ongebalkt” op de voorpagina van De Telegraaf gestaan en is de foto van eiser in verschillende actualiteitenrubrieken getoond.
In aanmerking wordt genomen dat eiser er zelf voor heeft gekozen deze foto’s naar zijn jeugdvriend te sturen. Daarmee heeft hij het risico genomen dat de foto’s ook ter beschikking van derden worden gesteld. Nu de foto’s bovendien inmiddels bij het publiek bekend zijn en zich in het publieke domein bevinden, geldt het verbod niet langer voor deze twee foto’s.


Categorieën: nocategory, Onrechtmatige uitingen (privaatrechtelijk), Portretrecht

Tags: , , , ,