Voorzieningenrechter Haarlem 17 december 2008 (Wijndomein), LJN BG7292. (ECLI:NL:RBHAA:2008:BG7292)Voorzieningenrechter Haarlem 17 december 2008 (Wijndomein),
ECLI:NL:RBHAA:2008:BG7292, LJN
BG7292,
ECLI:NL:RBHAA:2008:BG7292, LJN BG7292">korte inhoud.

FWM exploiteert sinds medio 2006 een internet wijnwinkel onder de handelsnaam ‘Wijndomein’ via de domeinnaam ‘www.wijndomein.nl’. Sinds 4 november 2008 vervangt Albert Heijn haar internet wijnwinkel door ‘AH Wijndomein’.

FWM vordert Albert Heijn te veroordelen: binnen 48 uur te staken met het gebruik maken van de op internet gebruikte handelsnaam “AH Wijndomein”, welke volgens FWM teveel overeenkomt met haar handelsnaam “Wijndomein”, daarnaast binnen 14 dagen te staken met het ieder gebruik van deze handelsnaam buiten internet. Bij gehele of gedeeltelijke overtreding van deze twee veroordelingen vordert FWM een dwangsom à € 50.000,00 te voldoen. Daarmee beroept FWM zich op bescherming op grond van artikel 5 uit de Handelsnaamwet.

De voorzieningenrechter beoordeeld de vraag of er gevaar is van verwarring tussen Wijndomein en Albert Heijn. FWM beweert dat het voorvoegsel ‘AH’ in de naam van ‘AH Wijndomein’ door het publiek snel weggelaten zal worden. De voorzieningsrechter vindt echter dat de toevoeging van ‘AH’ de naam juist sterk onderscheidend maakt. Daarnaast laat Albert Heijn op elke pagina de veelzeggende slogan ‘Gewoon bij AH’ zien. Tevens worden de domeinnamen van Albert Heijn, ahwijndomein.ah.nl en ah.nl/wijndomein, door de voorzieningenrechter als een duidelijk te onderscheiden naam.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat het onvoldoende aannemelijk is dat er verwarring veroorzaakt wordt door de naam ‘AH Wijndomein’, zodat daarin geen grondslag is gelegen voor toewijzing van de vorderingen van FWM. FWM wordt in het ongelijk gesteld en wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten à € 9875,64.


Categorieën: Domeinnamenrecht, Handelsnaamrecht, nocategory

Tags: ,