Voorzieningenrechter Midden-Nederland 15 februari 2013 (domeinnaamhouder als tussenpersoon), LJN BZ8313 (ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ8313)Voorzieningenrechter Midden-Nederland 15 februari 2013 (domeinnaamhouder als tussenpersoon), ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ8313, LJN BZ8313

Conflict tussen eisers Universiteit en docent, en gedaagde oud-student. Gedaagde zou eisers op website beschuldigen van fraude en liegen.


De voorzieningenrechter stelt bij zijn beoordeling voorop dat de domeinnaamhouder niet automatisch ook de beheerder is van de inhoud van de website die onder de domeinnaam hangt (contentbeheerder). Deze hoedanigheden kunnen in één persoon vertegenwoordigd zijn, maar dat hoeft niet.


Eiser stelt dat gedaagde als domeinnaamhouder aansprakelijk is voor eventuele onrechtmatige uitingen in de bestreden artikelen.


Voor zover eiser aan deze aansprakelijkheid ten grondslag legt dat gedaagde als domeinnaamhouder ook zodanige invloed heeft op de content van de website, dat het plaatsen van onrechtmatige uitlatingen op de website door een ander ook als onrechtmatig handelen (in de zin van art. 6:162 BW) van gedaagde te gelden heeft, geldt dat hiervoor reeds is overwogen dat eiser het bestaan van een dergelijke betrokkenheid van gedaagde bij, dan wel invloed van gedaagde op de inhoud van de website (voor zover deze inhoud niet door hem zelf is geplaatst) onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt.


Categorie├źn: Domeinnamenrecht, nocategory, Onrechtmatige uitingen (privaatrechtelijk), Positie tussenpersonen, Verantwoordelijkheid voor website

Tags: , , ,