Voorzieningenrechter ‘s-Gravenhage 10 mei 2012 (TPB Blokkade: Brein vs. providers), LJN BW5387 (ECLI:NL:RBSGR:2012:BW5387)Voorzieningenrechter ‘s-Gravenhage 10 mei 2012 (TPB Blokkade: Brein vs. providers), ECLI:NL:RBSGR:2012:BW5387, LJN BW5387


Providers worden veroordeeld om sites van The Pirate Bay te blokkeren. Aangenomen moet worden dat het overgrote deel van de abonnees die The Pirate Bay bezoeken, dat doen om inbreuk te maken. The Pirate Bay is immers een index-website. Het overgrote deel van de bezoekers zal de website bezoeken om de magnet links op te halen, waarvan het overgrote deel torrents identificeren die verwijzen naar illegale content.


Naar voorlopig oordeel moet worden aangenomen dat de abonnees die de hiervoor vastgestelde inbreuken plegen, de door de providers aangeboden internettoegangdienst gebruiken om die inbreuken te maken en dat aan hen dus op grond van de artikelen 26d Aw en 15e WNR een bevel kan worden opgelegd om die diensten te staken.


M.b.t. ontvangstvrijheid: de content wordt ook verspreid via kanalen die wel de instemming van rechthebbenden hebben. De gevorderde maatregel beoogt slechts te voorkomen dat die content door middel van inbreuken ter beschikking wordt gesteld aan het publiek.


Ook het beroep op een "hellend vlak" wordt verworpen. De rechter dient steeds in een concreet geval te beslissen of er grond is voor blokkering. Waar de grens moet worden getrokken in andere zaken kan niet worden beslist in deze procedure. In ieder geval impliceert het feit dat de grens niet wordt getrokken bij de onderhavige zaak, niet dat er geen adequate grens kan worden getrokken in andere zaken.


Categorie├źn: Auteursrecht, Downloaden / uploaden, IP-blokkade, Netneutraliteit, nocategory

Tags: , , , , , , , , ,