Voorzieningenrechter ‘s-Gravenhage 21 augustus 2012 (nephorloges), LJN BX5303 (ECLI:NL:RBSGR:2012:BX5303)Voorzieningenrechter ‘s-Gravenhage 21 augustus 2012 (nephorloges), ECLI:NL:RBSGR:2012:BX5303, LJN BX5303

Gedaagde AltusHost host websites waar replica’s c.q. fake horloges te koop worden aangeboden: merkinbreuk.


Merkhouders hebben onweersproken gesteld dat Nederland op de websites is aangemerkt als een land van waaruit de producten besteld kunnen worden en waar de producten naar toe kunnen worden gestuurd (via een zogenaamde "drop down lijst"). Voorts kan betaald worden met euro’s en zijn de websites in het Engels gesteld, welke taal in Nederland door nagenoeg iedereen met een internetaansluiting begrepen wordt. De voorzieningenrechter beschouwt AltusHost zodoende voorshands als een tussenpersoon in de zin van artikel 2.22 lid 3 en lid 6 BVIE, wiens diensten worden gebruikt voor inbreuk op de aan Merkhouders toebehorende merken.


De voorzieningrechter is van oordeel dat de procedure tot schorsing van de gewraakte domeinnamen bij ICANN voorshands onvoldoende soelaas biedt, enerzijds omdat ICANN zich volgens Merkhouders niet met de inhoud van websites bezig houdt maar met wie de rechthebbende is op de betreffende domeinnaam en anderzijds omdat deze procedure onweersproken tamelijk langdurig van aard is.


Bevel om diensten ten aanzien van een aantal met name genoemde websites te staken, door deze af te sluiten en afgesloten te houden voor toegang door derden vanuit de Benelux, en het hosten van die websites te staken en gestaakt te houden.


Categorie├źn: Merkenrecht, nocategory, Positie tussenpersonen

Tags: , , , ,